Preskočiť na hlavný obsah

Zabíja na Hornej Nitre len znečistenie z elektrárne?


Znečistenie Hornej Nitry a netušené súvislosti.

Starší z čitateľov ktorí žili do dospelosti v socializme si pamätajú  ako sa kedysi na hodinách výtvarnej výchovy na Základných deväťročných školách  kedysi kreslilo jedno zo zadaní o oslave priemyslu v Československu, ktoré sa objavovalo aj na oslavách Sviatku pracujúcich – 1. Mája.

Kreslila a vodovkami sa maľovala továrenská hala s takými tými zubatými svetlíkmi na streche, čo vyzerá ako detail listu ručnej pílky na drevo, a pri tom komín. Z toho komína sa muselo poriadne čmudiť, lebo to znamenalo, že v továrni sa naplno pracuje, a pracujúci zarábajú. Symbolom socializmu sa stali medzi iným aj dymiace komíny.

Koncom 70-tich rokov si ale aj plánovači lepšej a radostnej budúcnosti uvedomili, že dym valiaci sa z komínov neprospieva zdraviu, ani odpadné vody z tovární neradno potrubím vyviesť do najbližšej rieky. A tak sa pomaly ale isto začali stavať čističky vôd a filtračné technológie veľkých spaľovacích zariadení, aby zachytávali aspoň  to znečistenie, ktoré bolo vidno.

Koncom 90tich rokov po zmene režimu, dymiace komíny nad závodmi a elektrárňami prakticky vymizli, preto že technológie už boli schopné zachytávať väčšinu čiastočiek, ktoré tvoria viditeľný dym tvorený spalnými plynmi a čiastočkami popolčeku a prachu z paliva unikajúceho z horenia.  Účinné filtre vyčistili spalné plyny od čiastočiek. V zime síce vidno, že sa z komínov „dymí“ , ale to čo vidíme je väčšinou len vodná para zrazená zmenou teploty z exhalátov pri styku so studenším okolitým vzduchom.

Začiatkom tohto roku sa politickým aktivistom podarilo rozpútať v lokálnom meradle hystériu na Hornej Nitre , ktorá sa mala dotýkať „trávenia miestneho obyvateľstva jedovatými splodinami“ z elektrárne. Je zaujímavé, že väčšinu nastupujúcich budúcich politikov pred voľbami vždy „trápi“ životné prostredie. Čistý vzduch, voda, zdravšie potraviny pre všetkých, zastavenie odlesňovania Slovenska – to všetko sú témy, s ktorými vyrukujú a sľubujú potencionálnym voličom, ako sa to všetko prudko vylepší, keď budú zvolení práve a len oni.

Systém takejto zelenej predvolebnej agendy hlavne u tých nezelených strán je jednoduchý:

  • Za prvé:  ja Ti rečičkami nahovorím aký si chorý, aj keď sa zrejme cítiš zdravým. Je všeobecne známe, že zdraví ľudia neexistujú, sú len slabo vyšetrení pacienti.  
  • Za druhé: Nastraším Ťa akými hroznými spôsobmi isto-iste čoskoro umrieš, ak ma nezvolíš a Ja „kvôli Tebe "nebudem môcť" “ zasiahnuť proti Tvojej budúcej smrti.
  • Za tretie: ukážem Ti vinníka, najlepšie takého, ktorý sa slabo bráni. Poviem že on je vinník. Samozrejme ho neobžalujem na súde, preto že dôvod obžaloby neexistuje a keby som s ním prehral súd, tak stratím politické body – všetci by videli že som trepal hlúposti
  • Za štvrté: pôjdem s označeným „vinníkom“ ako že na jednanie, ak ma neprijme ,poviem že na neho vyvíjame „intenzívny tlak“ a keď dôvod pseudo-obvinenia pominie (väčšinou sám od seba), tak všade vytrúbim že to som ja zariadil a spoločne sme zvíťazili! Vidíte aký dobrý odborník som, ako ma všetci rešpektujú? Zvoľte ma a ja budem z celých síl pracovať na svojich kšeftíkoch verejnom zdraví a všeobecnom blahu!     

Po voľbách zostane zrazu ticho, , preto že „SA zistí“ , že na splnenie sľubov o lepšom životnom prostredí by boli potrebné stámilióny Euro zo štátneho rozpočtu, a tie v štátnej pokladničke spravidla voľné nie sú.

Tí, ktorí pred voľbami veselo vykrádali agendu  skutočných zelených aktivistov, s kartou životného prostredia po prípadne vyhratých voľbách zrazu stíchnu. Je to taký kolobeh politického života, upevnený vierou, že ľudia majú krátku pamäť a rýchlo zabúdajú. Bohužiaľ, väčšinou je krátka pamäť u ľudstva skutočnosťou.

Tak nám v Januári a Februári 2017 vypukla kauza zabíjania obyvateľstva Hornej Nitry baňami, prostredníctvom exhalátov z Elektrárne Nováky.
Bez jediného skutočného dôkazu, bez akýchkoľvek čísel, štatistík, výskumov.
Vycucaná z prstov, len na základe nejakých pocitov, tušení, informácii z informačnej agentúry JPP (Jedna Pani Povedala).  Lebo v Prievidzi je dym, smog, a na autách máme prach. Aj pán dochtor hovorili, že je tu veľa tuberákov!

Kto za to môže?  Vinníka každý predsa vidí zďaleka – je ním tristometrový komín Elektrární Nováky a prevádzkový pokus Baní s dovtedy nevyskúšanou technológiou odsírenia.

Samozrejme nikomu nevadilo, že z tristometrového komína stúpali splodiny do výšky nad 600 metrov a smogová inverzia v kotline siaha pravidelne len do 100-150 metrov od  povrchu zeme na dne Kotliny Hornej Nitry.
Vinník bol identifikovaný, aj suseda Betka hovorila že za to môžu bane, že to dávali v televízii, tak to musí byť pravda!
Ukrižujme previnilca, spravíme poriadnu lynčovaciu párty, keď už nie naozaj, tak aspoň v médiách!

Pozrime sa teda na fakty:

SHMÚ má na Hornej Nitre tri automatické meracie stanice, ktoré merajú pevné čiastočky znečistenia PM10 a PM2,5 – to znamená 10 mikrometrové a 2,5 mikrometrové vznášavé prachy, oxidy síry, oxidy dusíka, ozón. Plus zaznamenávajú teplotu a smer a rýchlosť vetra dva metre nad zemou. Automatické stanice nedokážu merať zdroje znečistenia , len jeho hodnoty– teda absolútne nevedia nič o zdrojoch kde plyny a čiastočky vznikajú, len ich merajú a onlajn hlásia na SHMÚ.

Tie tri stanice sú rozmiestnené nasledovne: Jedna pri rozvodni Bystričany – na západ od ENO, jedna v Prievidzi-Necpaloch, na východ od ENO , jedna v Handlovej na juh od ENO. Stanica Bystričany je pár desiatok metrov od hlavného cestného spojenia Martin, Žilina Prievidza – Partizánske (Nitra, Žarnovica  Zlaté Moravce) Okolo sú do niekoľkých kilometrov rozprestrené dediny s individuálnym kúrením. Stanica Prievidza na Malonecpalskej ulici je pár desiatok metrov od rovnakej hlavnej dopravnej trasy cesty, v staršej zástavbe rodinných domov, v tesnej blízkosti je lokálna železničná trať. Stanica v Handlovej je v parku pár desiatok metrov od hlavnej cesty Prievidza-Handlová-Žiar nad Hronom, okolo sú staršie rodinné domy a sídliská, blízko je lokálna trať.





Žiadna z automatických staníc teda nestojí ďaleko od dosahu exhalátov dopravných infraštruktúr s absolútnou prevahou dízlových motorov včítane železníc, všade dookola staníc sa v zime pri inverzí v domoch výdatne dňom i nocou kúri v domácich kotloch a pieckach.
 Drevom, uhlím, plynom, ale aj horľavými odpadmi a plastami – aby sme ušetrili.
Komíny rodinných domov nemajú žiadne filtre na pevné čiastočky, odsírenie, oddusičnanovanie, všetko letí hore komínmi – tisíckami komínov!
Kamióny dymia, okrem uhlíkových čiastočiek púšťajú dusičnany v spalinách a balkánske kamióny aj síru z nekvalitnej nafty,  jemný prach z drania pneumatík a brzdových obložení,  zo starých zimných posypov a usušenej rozdrvenej hliny na vozovkách sa tiež  práši jedna radosť.

Hlavná vec, že máme v našej prízemnej inverznej vrstve studeného vzduchu vinníka: ENO s prevádzkovým pokusom, hoci tie svoje filtrované vyčistené exhaláty púšťa do 600 metrov a vyššie. ENO a baníci môžu aj za to, že v januári a februári býva chrípková sezóna a všetci svorne kýchajú a kašlaním okolo seba šíria bacily a vírusy!
Nevadí, že na Hornej Nitre podľa zdravotníckych štatistík nemáme zvýšenú úmrtnosť na respiračné choroby, obehové choroby ani na obávané nádory.
 Dokonca stredná dĺžka života na Hornej Nitre je v celoštátnom meradle nadpriemerne vyššia.

Nevadí, že na Bratislavskom Trnavskom Mýte alebo v Trenčíne na Hasičskej ulici je znečistenie vzduchu dlhodobo mnohonásobne horšie, hoci tam žiadnu uhoľnú elektráreň nemajú. My máme vinníka u nás na Hornej Nitre, lebo nejaký poslanec povedal že za to môžu elektrárne a teda aj bane...   

Samozrejme, nechceme týmto povedať ani tvrdiť, že spaľovanie fosílneho paliva v elektrárni robí životnému prostrediu dobre.
Negatívne vplyvy ENO na čistotu vzduchu na Hornej Nitre určite sú.
Chceme však poukázať na to, že Elektráreň a Bane sú doslova démonizované, pričom pravda je zrejme niekde úplne inde.
Po rekonštrukcii ekologizačných jednotiek ENO sa podiel uniknutých škodlivín ešte zmenšil o zhruba polovicu. V prípade SOx sa znížil únik ešte viac, oproti rokom 2012 - 2014 o viac ako 70%. 
Z grafu podľa údajov o škodlivinách ENO je zrejmé, že podiel škodlivín v exhalátoch sa po oprave v roku 2015 výrazne znížil. Cenou za zníženie na nasledujúce roky je prechodné zvýšenie všetkých škodlivín v roku 2015 keď ENO musela byť občas pripájaná aj bez filtrov a odstraňovania SOx a NOx 
Dnes je možné robiť doslova technické zázraky.
 Je už možné vypátrať pôvodcov prachu  a plynov vo vzduchu – znečistenia.
Sú na to kombinácie doslova detektívnych metód – izotopy prvkov, organická chémia čiastočiek stopové prvky, elektrónové mikroskopy na pozorovanie tvarov prachových zrniek a tak ďalej. 

Problém je u nás v tom, že na Slovensku sa pôvodu znečistenia vzduchu nikto dlhodobo nevenoval a nevenuje. 
Len sa skonštatuje výstup z meracích staníc, že znečistenie existuje.
Ale vôbec nič nevieme o tom, odkiaľ tie znečisťujúce plyny a jemný prach pochádzajú .
Tak teda potom obviníme bez dôkazov Bane a elektráreň, preto že tunajší komín je neprehliadnuteľný. 
Nikomu neprekáža, že automatické stanice v okrese zachytávajú aj doviaty Saharský prach, že chytajú aj prach pri poľnohospodárskom obrábaní pôdy, či jarné a zimné prášenie z posypu ciest keď naň nabehnú stovky prechádzajúcich kamiónov, že počas peľovej sezóny automatické senzory vyhodnocujú ako znečistenie aj poletujúci peľ. Podľa Európskej Environmentálnej agentúry sa nám do Európy každoročne dokonca ako prach dostáva aj morská soľ.
Však máme naporúdzi Bane a Elektráreň Zemianske Kostoľany (ENO) aby sme ich z toho všetkého obvinili.  

Preto si musíme pomáhať analógiami s podobnými uhoľnými regiónmi, kde sa tomuto výskumu pôvodcov znečistenia vzduchu dlho a  podrobne venovali, napríklad – Ostravský alebo Moravskosliezsky región.

Na Ostravsku sú tri uhoľné elektrárne (Dětmarovice, Třebovice, Kunčice) , z ktorých jedna spaľuje aj hnedé uhlie , všetky s výkonom dokopy 2300 MW, teda viac ako 10 násobok výkonu ENO (aktuálnych 2x110 MW).
Okrem toho je tam Oceliareň Arcellor Mittal a ďalší veľký spaľovací zdroj uhlia : Teplárna Vítkovice.
Všetky tieto veľké spaľovacie zariadenia majú podobné technológie zachytávania popolčeka, odsírenie a deNOX technológie ako sú inštalované v ENO.

Ostravský Úrad Verejného Zdravotníctva sa chcel dozvedieť pravdu o tom, kto a kedy je zdrojom najväčšieho znečistenia ovzdušia na Ostravsko-Karvinsku a okolí.
Preto zo všetkých významných komínov podnikov najprv zobrali vzorky exhalátov počas ich činnosti, pri hlavných cestách nazbierali vzorky exhalátov z dopravy, a tiež zozbierali referenčné vzorky exhalátov z domáceho kúrenia rôznymi palivami.
Potom dva roky merali exhaláty-prach a plyny - na vybraných miestach, za všetkých možných druhov počasia , teplôt a ročných období.
Výsledky meraní a rozbory pôvodcov znečistenia vzduchu po dvoch rokoch meraní spracovali, a poviem Vám : boli pre mnohých veľmi prekvapujúce!
Tu sú:

Vysvitlo, že Ostravsko-Karvinské elektrárne, železiarne a tepláreň nie sú najväčším znečisťovateľom ovzdušia, hoci si to všetci laici mysleli a boli o tom hlboko presvedčení.
 Tieto podniky sú všetky vybavené zariadeniami na zachytávanie znečisťujúcich látok ktoré fungujú ako majú fungovať, teda dobre.
Podľa zachytených vznášavých častíc prachu pri výskume sa zistilo, že na Ostravsku má tamojšia veľká energetika a priemysel podiel na znečistení do 14 %, pričom ale na tamojšie tri veľké elektrárne pripadajú len 3-4% znečistenia časticami PM10 a PM2,5.
 Zato miestna doprava (autá, nákladiaky, železnica) sa podieľa na tamojšom znečistení až 24 percentami. Ďalším veľkým znečisťovateľom ovzdušia v kraji Moravskosliezskom  – až 19% je domáce kúrenie – robia to tie tisícky domových komínov a piecok.


Ostravsko má jedno špecifikum – až do 37 % znečistenia vzduchu k nim privieva severozápadné prúdenie vetra spoza hranice – z Poľska. Od poľských domových piecok a tamojších priemyselných podnikov.

Tak či onak, najväčším znečisťovateľom ovzdušia na Ostravsko-Karvinsku nie sú domáce severomoravské elektrárne a huty, ale pôvodcom drvivej väčšiny znečistenia je tu domáce drobné kúrenie a doprava!  

Podobne je to v celom Česku, ako nám ukazuje nasledujúci graf z webu www.tzb.cz 



Na Slovensku urobila pred pár rokmi výskum pôvodcov znečistenia vzduchu a vplyvu veľkých spaľovacích zariadení vo Zvolenskej kotline firma Apertis s.r.o.
Čuduj sa svete,  došli k podobnému záveru ako Ostraváci.
Počas inverzii  v Zvolenskej kotline nie je najväčším znečisťovateľom vzduchu Zvolenská teplárenská spaľujúca dovozové uhlie, ale vzduch špiní jemným polietavým prachom drobné lokálne kúrenie a automobilová doprava zase oxidmi síry a oxidmi dusíku. Najhoršie znečistenie pochádza z kúrenia drevom - čiastočky PM 2,5. To sa Vám z pľúc dostáva rovno do krvného obehu. 

Myslíte že na Hornej Nitre, kde je energetika oproti Ostravsku desaťnásobne menšia, ale filtre a technológie v elektrárni ENO sú prinajmenšom rovnako účinné, to bude inak???  
Hornou Nitrou prechádza tiež veľa áut z Pohronia na Ponitrie a na Považie, a ľudia v tisíckach domov a viliek kúria v domácich spaľovacích kotloch a kachliach.

Samozrejme veľké množstvo ľudí tiež fajčí, či už aktívne, alebo pasívne. Takým vybafaním jednej cigarety dostanete do pľúc podstatne viacej jemných prachových čiastočiek, než celodenným pobiehaním po meste.

Ak niekto tvrdí, že väčšina prachových čiastočiek smogu a oxidov dusíka na Hornej Nitre pochádzajú z ENO, jednoducho klame, a je na len a len na Vás, aby ste posúdili, aké sú motívy týchto lží, a prípadne mu tieto hlúposti vmietli do tváre.

 Väčšinou býva motívom zavádzania ľudí obyčajné prachsprosté vytĺkanie politického kapitálu, nič viac.
Niekedy je to aj neznalosť a snaha vyniknúť za každú cenu.

Kto chce vedieť viac, pozrie si tu:
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/1652995-specialni-mapa-moravskoslezskeho-kraje-odhaluje-zdroje-znecisteni
alebo
http://ostrava.idnes.cz/mapa-vysvetluje-jak-se-na-znecisteni-podili-firmy-domacnosti-i-doprava-1mq-/ostrava-zpravy.aspx?c=A160111_2217628_ostrava-zpravy_woj

prípadne aj naše domáce zdroje:
http://www.topky.sk/cl/10/1632739/Slovensko-je-zamorene-zlym-vzduchom--Pozrite-si-MAPU-najhorsich-oblasti-na-zivot-

Všetky príspevky nájdete, ak si do  internetového vyhľadávača zadáte:

www.baneaenergia.blogspot.sk 

Komentáre

Obľúbené príspevky

Prečo sú baníci na svoju ťažkú prácu hrdí

Tiež patríte k tým, ktorí si myslia, že práca baníka spočíva najmä v kopaní uhlia krompáčom, zbíjačkou a lopatou?  Nechápete prečo sú baníci na svoju drinu hrdí? V takom prípade tu máme pre Vás poučné čítanie. Pokiaľ si teda naozaj myslíte, že väčšina práce baníka spočíva v presúkavaní a plazení sa po nízkych a úzkych chodbách v uhlí, a na pracovisku vysekávaní uhlia zo steny krompáčom či zbíjačkou, tak to je potom vážna vec. Pravdepodobne tak vážna, že by si vyžadovala odborné vyšetrenie u špecialistov. Preto že v takom prípade zrejme mávate záchvaty retrofílie. Retrofília je chronická nemoc, ktorá  sa prejavuje tým, že poznanie a technické vedomosti postihnutého sa zasekli na úrovni päťdesiatich až šesťdesiatich rokov dvadsiateho storočia, a neschopnosťou rozoznať, že technický rozvoj  pokrok napredoval ďalej. Ak si dnešného baníka predstavujete ako účastníka Stachanovského hnutia zo starých ruských dokumentov, tak máte jasné príznaky.  Našťastie mám pre vás aj dobrú správu -

Rozdiely medzi hlbinnou a povrchovou ťažbou uhlia

Hnedé uhlie a lignit sa dá ťažiť v zásade dvomi spôsobmi. Hlbinne a povrchovo. Podzemná lignitová baňa Foto Viktor Macha  povrchová uhoľná baňa ,zdroj: internet To, či sa bude ťažiť povrchovým lomom alebo hlbinne, určuje dvojica hlavných parametrov ložiska. Je to hrúbka sloja a hĺbka, v akej leží pod povrchom. Vzájomný pomer týchto dvoch veličín v zjednodušenom výpočte určuje takzvaný skrývkový pomer   , na základe ktorého sa pri ložisku hnedého uhlia rozhoduje, či bude na ložisku povrchová baňa alebo podzemná baňa. Skrývkový pomer je: hrúbka sloja uhlia v metroch v pomere k hrúbke vrstvy hornín nad slojom. Všeobecne platí: ak je skrývkový pomer  nad 1:10 , teda napríklad 1: 12  povrchová ťažba ekonomicky nemôže vyjsť pozitívne, ak chceme, alebo musíme úžitkový nerast - uhlie- ťažiť, treba ho v takom prípade ťažiť podzemne, ak nerast potrebujeme. Ak máme 2 metre uhlia pod 30 m vrstvou hornín od povrchu , potom je skrývkový pomer 2:30 = po zjednodušení 1:15 . Ak

Inštalovaný a reálny výkon elektrární

Pokiaľ ste toho názoru, že inštalovaný a skutočný výkon elektrární je jedno a to isté, ste bohužiaľ na omyle. Vezmime si príklad takého bicyklového dynama. Dnes sa už bicyklové dynamá na osvetlenie bicyklov síce využívajú málo, preto že jednorazové aj nabíjacie baterky sú lacné a dnes sú už dostupné na každom rohu, ale snáď si ešte vie každý bicyklové dynamo predstaviť. Dynamo je - medzi nami - omnoho ekologickejšie ako akékoľvek baterky. Nemusíte si kupovať každý týždeň nové, nie je náročné na údržbu, vydrží desiatky rokov, nevybíja sa, ak je raz namontované tak je pripravené na použitie kedykoľvek. Je plne recyklovateľné a neznečisťuje životné prostredie. Na rozdiel od bateriek oveľa menej vyčerpáva nerastné zdroje. Jedinou nevýhodou cyklodynama je, že keď stojíte, tak s bicyklom nesvietite. Cyklistické dynamo zo stránky všeprokolo.cz Ak ste dávali pozor na fyzike, tak viete, že dynamo je mechanický zdroj elektrického jednosmerného prúdu. Rozkrútením dynama, na ktorého rotore

Ako SEPS reguluje slovenskú rozvodnú sieť?

Asi je Vám známe, že silová elektrina sa nedá priamo uskladňovať. Uskladňovať si môžete elektrinu zo svojej malej domácej elektrárničky - napríklad veternej vrtuľky alebo strešných solárnych panelov cez regulačnú jednotku a prúdový a napäťový menič trebárs v niekoľkých batériách z nákladného automobilu. Prípadne si môžete od Elona Muska kúpiť veľkú nástennú Li-Ion nabíjaciu baterku veľkú ako priemerná chladnička, ak teda máte nejakých 5-10 tisíc Euro nazvyš. Vo veľkom meradle sa ale elektrina uskladňovať ekonomicky nedá a ani sa to v skutočnosti zatiaľ nikde nerobí. Síce som pred nejakou dobou čítal o tom, že New-Yorská elektrárenská spoločnosť ide budovať velikánsku 10 MW oloveno-kyselinovú batériu pre prípad náhlych výpadkov, ale asi sa to neosvedčilo v praxi. Problémom však je, že Európsko Únijným politikom pred mnohými rokmi niekto natáral, že uskladňovanie silovej elektriny už-už bude, že treba vyriešiť pár technických problémov, a budeme môcť bez problémov skladovať stovky

Musí sa domáce vraj nekvalitné uhlie "polievať mazutom"?

V uplynulom roku 2016 a v roku 2017 sme na Slovensku zaznamenali prudký spád dezinformácii a intenzívne prehánky vyložených blbostí v masmédiách ohľadom domácich uhoľných baní a tepelných elektrární. Domáce slovenské hnedé uhlie a lignit je vraj nekvalitné, málo výhrevné a údajne ho treba polievať tonami mazutu, aby vôbec horelo; hovoria nám niektoré é osoby. Neinformované masmédiá takéto informačné paškvily s nadšením šíria, dúfajúc v čo najväčšiu sledovanosť a čítanosť, hoci niektoré navonok demonštrujú, že zároveň bojujú proti hoaxom a dezinformáciám. Ak to narýchlo porátame, tak do podčiarknutej vety vyššie sa podarilo vtesnať na jednu kôpku až tri nahlúple dezinformácie. Pozrieme sa teda bližšie, kde je realita a čo sú tendenčne šírené nezmysly a výmysly. Kto chce preverovať informácie, ten si na internete ľahko nájde nezávislé zdroje dát, aj napríklad o tom, ako to je s kvalitou domáceho Slovenského uhlia na Slovensku, jednoduchým porovnaním parametrov uhlí doma a v zahr

Cudzie uhlie do ENO?

Ďalším častým nápadom laikov  a internetových rozumbradov je to, že do kotlov ENO môžeme ládovať uhlie z iných revírov, napríklad z Česka, Poľska alebo Nemecka. Kotly Elektrárne Nováky či presnejšie Zemianske Kostoľany si predstavujú ako  šporhelt v kuchyni u babky, alebo jej kachličky - Peterky v prednej izbe. Na internete sa často realizujú svojimi výplodmi rôzni 25 - 30 roční akože-experti, a k téme zmeny paliva pre elektrárne dávajú radobyfundované stanoviská ľudkovia, ktorí v praxi nedokážu rozkúriť ani len ten babkin šporhelt, či v prírode založiť oheň z mokrého dreva. schéma elektrárne na práškové uhlie zo stránky climatech.wiki. Toto je schéma tzv. superkritickej tepelnej elektrárne, ktorá pracuje na rozdiel od subkritickej s vyššími tlakmi aj teplotou pary, ale schéma je podobná usporiadaniu v Novákoch Ak veríte takým "odborným" stanoviskám , potom Vás zrejme nepríjemne prekvapí fakt, že obrovské kotly každej tepelnej elektrárne sú postavené na jeden konkr