Preskočiť na hlavný obsah

Emisné limity pred a po roku 2021

Médiá a novinári, spolu s rôznymi zelenými aktivistami neúnavne hľadajú nejaké problémy na zdôvodnenie, prečo by Hornonitrianske bane nemohli a nemali fungovať.

Často sa pritom uchyľujú k zavádzaniu, hoaxom aj vyloženým klamstvám.

Dva roky vytrvalo ako papagáji rozprávajú bludy o tom, ako Elektráreň Nováky po roku 2021 nebude plniť nové sprísnené emisné limity.

Ako keby nevedeli počítať, ale zároveň počítajú s tým, že ich zavádzajúce tvrdenia nikto nepreverí, a že opakovaná lož sa stane pravdou.  Lož a zavádzanie môže pravdu na nejakú dobu prekričať, ale dlhodobo vždy nakoniec pravda zvíťazí.

Ilustračné foto z Internetu 
Priatelia Zeme cez Lýdiu Kňazovičovú stále blabocú dezinformácie o tom že ENO vraj neplní emisné limity a bude potrebovať veľké investície aby ich plnila.
https://euractiv.sk/section/ekonomika-a-euro/opinion/prispievali-by-ste-fajciarovi-na-odvykanie-aj-cigarety-pri-uhli-sa-to-deje/

Takže vysvetlíme si to celé ešte raz a stručnejšie : 

Dňa 17.8.2017 bolo zverejnené vykonávacie rozhodnutie Európskej Komisie  pod číslom 2017/1442, ktorým sa podľa smernice 2010/75/EÚ o priemyselných emisiách sa ustanovujú závery o Najlepších dostupných technikách (BAT)  pre veľké spaľovacie zariadenia (LCP)

Emisie spaľovacích zariadení s tepelným príkonom > 300 MWthermal   (čo je prípad kotlov ENO s tepelným príkonom okolo 330 MWth )  sa merajú väčšinou v tzv denných priemeroch a vypočítaných ročných priemeroch  v miligramoch na Normo meter kubický spalín vychádzajúcich na vrchole príslušného komína.

V súčasnosti sú pre túto triedu kotlov  platné do roku 2021 nasledovné limity: 

SO2 ročný priemer:  320 mg/m3 
NOx ročný priemer: 220 mg/m3
TZL  prachové častice: 12 miligramov / meter kubický  


Rozhodnutie EK o BREF LCP  automaticky vstupuje do platnosti a je záväzné o 4 roky od vyhlásenia  - to znamená, že od septembra roku 2021 budú platiť  pre spaľovacie kotly ENO nasledovné povinné limity uvedené vľavo v každom riadku, vedľa nich sú modré číslice ukazujúce dosiahnutú skutočnosť exhalátov nameraných na komínoch ENO v roku 2017:

SO2   (ročný priemer)                  200 mg/m3                        150 mg/m3  
NOx                                           200  mg/m3                        170 mg/m3   
Prachové častice                          20 mg/m3                             8 mg/m3               
Energetická účinnosť (čistá%)    31, 5 – 39,5%                    okolo 33%            
Celkové využitie paliva %          75 – 97%                          je v danom rozmedzí  

Pre existujúce kotly ENO (fluidný a granulačné)  s nekatalytickým rozkladom NOx  by teda od 2021 mali  platiť nasledovné horné hranice

SO2   (ročný φ)                  320 mg/m3                        150 mg/m3  (platné pre domáci lignit)
NOx (ročný/denný φ)       175/220  mg/m3                 170 mg/m3 –  ročný φ, 
PM10 +PM2,5 (ročný/denný φ) 20/12 mg/m3                 8 mg/m3  ročný  φ   

Z uvedeného je , ako dúfame, aj tomu najväčšiemu trepákovi jasné, že ENO plnila sprísnené normy ktoré budú platiť od roku 2021, už v roku 2017. 

Niekto môže remcať, že pri NOx je hranica tesná.
Kto sa v problematike emisii pri uhlí vyzná, tak vie, že exhaláty NOx sú v priamej úmere k množstvu spaľovaného uhlia.
To znamená, že klesajúce množstvo uhlia spáleného za rok zapríčiní aj zníženie ročných priemerných exhalácii NOx. S emisiami NOx sa preto ENO v pohode zmestí do nových hraníc platných v budúcnosti.

Aj za rok 2018 aj v roku 2019 sú skutočné čísla dosahovaných exhalácii ešte nižšie, ako boli v roku 2017. 

To ale nebráni napríklad Priateľom Zavádzania - teda vlastne Priateľom Zeme sme chceli -v tom, aby znovu a znovu aj v roku 2019 opakovali svoje zavádzania  vo vyhláseniach o tom, že ENO v roku 2021 nebude emisné limity plniť.

Prečo by ich nemala plniť, keď ich plní už štyri roky pred zavedením novej emisnej legislatívy?
Preto že ich plní, sú tlačou preberané  tvrdenie Priateľov Zeme a iných ekologických skupín klamstvo a zavádzanie.
Bodka.

Pani Lydka sa vyjadruje o hnedom uhlí do istej miery pohŕdavo, že má výhrevnosť mokrej slamy. Túto rétoriku "mokrej slamy" prevzala od iného rádobyexperta na energetiku, pána poslanca Galeka zo SAS.

Aspoň vidno, o akých  "expertov" v skutočnosti ide.

Kto sa v palivách naozaj vyzná, tak vie, že výhrevnosť mokrej slamy je okolo 13,3 MegaJoule/ kilogram pri vlhkosti okolo 20 -30%
Výhrevnosť lignitu pri vlhkosti okolo 20-30% je okolo 19 MegaJoule na kilogram

Napodiv, výhrevnosť drevnej štiepky, alebo biomasy, ktorú Priatelia Zeme tak nadšene propagujú ako výborné ekologické palivo je pri bežnej vlhkosti okolo 20 - 30% 12 až 14 MegaJoule na kilogram.

Takže k hodnotám"výhrevnosti mokrej slamy" sa blíži skôr ich propagovaná drevná štiepka, kvôli ktorej sú dnes drancované naše lesy, nie naše uhlie.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
podklady:

údaje SE ENO,

Publikácia :
Tradičné a alternatívne palivá v metalurgii: Legemza, Fröhlichová, Findorák, vydala Technická Univerzita Košice 2015


Komentáre

Obľúbené príspevky

Prečo sú baníci na svoju ťažkú prácu hrdí

Tiež patríte k tým, ktorí si myslia, že práca baníka spočíva najmä v kopaní uhlia krompáčom, zbíjačkou a lopatou?  Nechápete prečo sú baníci na svoju drinu hrdí? V takom prípade tu máme pre Vás poučné čítanie. Pokiaľ si teda naozaj myslíte, že väčšina práce baníka spočíva v presúkavaní a plazení sa po nízkych a úzkych chodbách v uhlí, a na pracovisku vysekávaní uhlia zo steny krompáčom či zbíjačkou, tak to je potom vážna vec. Pravdepodobne tak vážna, že by si vyžadovala odborné vyšetrenie u špecialistov. Preto že v takom prípade zrejme mávate záchvaty retrofílie. Retrofília je chronická nemoc, ktorá  sa prejavuje tým, že poznanie a technické vedomosti postihnutého sa zasekli na úrovni päťdesiatich až šesťdesiatich rokov dvadsiateho storočia, a neschopnosťou rozoznať, že technický rozvoj  pokrok napredoval ďalej. Ak si dnešného baníka predstavujete ako účastníka Stachanovského hnutia zo starých ruských dokumentov, tak máte jasné príznaky.  Našťastie mám pre vás aj dobrú správu -

Rozdiely medzi hlbinnou a povrchovou ťažbou uhlia

Hnedé uhlie a lignit sa dá ťažiť v zásade dvomi spôsobmi. Hlbinne a povrchovo. Podzemná lignitová baňa Foto Viktor Macha  povrchová uhoľná baňa ,zdroj: internet To, či sa bude ťažiť povrchovým lomom alebo hlbinne, určuje dvojica hlavných parametrov ložiska. Je to hrúbka sloja a hĺbka, v akej leží pod povrchom. Vzájomný pomer týchto dvoch veličín v zjednodušenom výpočte určuje takzvaný skrývkový pomer   , na základe ktorého sa pri ložisku hnedého uhlia rozhoduje, či bude na ložisku povrchová baňa alebo podzemná baňa. Skrývkový pomer je: hrúbka sloja uhlia v metroch v pomere k hrúbke vrstvy hornín nad slojom. Všeobecne platí: ak je skrývkový pomer  nad 1:10 , teda napríklad 1: 12  povrchová ťažba ekonomicky nemôže vyjsť pozitívne, ak chceme, alebo musíme úžitkový nerast - uhlie- ťažiť, treba ho v takom prípade ťažiť podzemne, ak nerast potrebujeme. Ak máme 2 metre uhlia pod 30 m vrstvou hornín od povrchu , potom je skrývkový pomer 2:30 = po zjednodušení 1:15 . Ak

Inštalovaný a reálny výkon elektrární

Pokiaľ ste toho názoru, že inštalovaný a skutočný výkon elektrární je jedno a to isté, ste bohužiaľ na omyle. Vezmime si príklad takého bicyklového dynama. Dnes sa už bicyklové dynamá na osvetlenie bicyklov síce využívajú málo, preto že jednorazové aj nabíjacie baterky sú lacné a dnes sú už dostupné na každom rohu, ale snáď si ešte vie každý bicyklové dynamo predstaviť. Dynamo je - medzi nami - omnoho ekologickejšie ako akékoľvek baterky. Nemusíte si kupovať každý týždeň nové, nie je náročné na údržbu, vydrží desiatky rokov, nevybíja sa, ak je raz namontované tak je pripravené na použitie kedykoľvek. Je plne recyklovateľné a neznečisťuje životné prostredie. Na rozdiel od bateriek oveľa menej vyčerpáva nerastné zdroje. Jedinou nevýhodou cyklodynama je, že keď stojíte, tak s bicyklom nesvietite. Cyklistické dynamo zo stránky všeprokolo.cz Ak ste dávali pozor na fyzike, tak viete, že dynamo je mechanický zdroj elektrického jednosmerného prúdu. Rozkrútením dynama, na ktorého rotore

Ako SEPS reguluje slovenskú rozvodnú sieť?

Asi je Vám známe, že silová elektrina sa nedá priamo uskladňovať. Uskladňovať si môžete elektrinu zo svojej malej domácej elektrárničky - napríklad veternej vrtuľky alebo strešných solárnych panelov cez regulačnú jednotku a prúdový a napäťový menič trebárs v niekoľkých batériách z nákladného automobilu. Prípadne si môžete od Elona Muska kúpiť veľkú nástennú Li-Ion nabíjaciu baterku veľkú ako priemerná chladnička, ak teda máte nejakých 5-10 tisíc Euro nazvyš. Vo veľkom meradle sa ale elektrina uskladňovať ekonomicky nedá a ani sa to v skutočnosti zatiaľ nikde nerobí. Síce som pred nejakou dobou čítal o tom, že New-Yorská elektrárenská spoločnosť ide budovať velikánsku 10 MW oloveno-kyselinovú batériu pre prípad náhlych výpadkov, ale asi sa to neosvedčilo v praxi. Problémom však je, že Európsko Únijným politikom pred mnohými rokmi niekto natáral, že uskladňovanie silovej elektriny už-už bude, že treba vyriešiť pár technických problémov, a budeme môcť bez problémov skladovať stovky

Musí sa domáce vraj nekvalitné uhlie "polievať mazutom"?

V uplynulom roku 2016 a v roku 2017 sme na Slovensku zaznamenali prudký spád dezinformácii a intenzívne prehánky vyložených blbostí v masmédiách ohľadom domácich uhoľných baní a tepelných elektrární. Domáce slovenské hnedé uhlie a lignit je vraj nekvalitné, málo výhrevné a údajne ho treba polievať tonami mazutu, aby vôbec horelo; hovoria nám niektoré é osoby. Neinformované masmédiá takéto informačné paškvily s nadšením šíria, dúfajúc v čo najväčšiu sledovanosť a čítanosť, hoci niektoré navonok demonštrujú, že zároveň bojujú proti hoaxom a dezinformáciám. Ak to narýchlo porátame, tak do podčiarknutej vety vyššie sa podarilo vtesnať na jednu kôpku až tri nahlúple dezinformácie. Pozrieme sa teda bližšie, kde je realita a čo sú tendenčne šírené nezmysly a výmysly. Kto chce preverovať informácie, ten si na internete ľahko nájde nezávislé zdroje dát, aj napríklad o tom, ako to je s kvalitou domáceho Slovenského uhlia na Slovensku, jednoduchým porovnaním parametrov uhlí doma a v zahr

Cudzie uhlie do ENO?

Ďalším častým nápadom laikov  a internetových rozumbradov je to, že do kotlov ENO môžeme ládovať uhlie z iných revírov, napríklad z Česka, Poľska alebo Nemecka. Kotly Elektrárne Nováky či presnejšie Zemianske Kostoľany si predstavujú ako  šporhelt v kuchyni u babky, alebo jej kachličky - Peterky v prednej izbe. Na internete sa často realizujú svojimi výplodmi rôzni 25 - 30 roční akože-experti, a k téme zmeny paliva pre elektrárne dávajú radobyfundované stanoviská ľudkovia, ktorí v praxi nedokážu rozkúriť ani len ten babkin šporhelt, či v prírode založiť oheň z mokrého dreva. schéma elektrárne na práškové uhlie zo stránky climatech.wiki. Toto je schéma tzv. superkritickej tepelnej elektrárne, ktorá pracuje na rozdiel od subkritickej s vyššími tlakmi aj teplotou pary, ale schéma je podobná usporiadaniu v Novákoch Ak veríte takým "odborným" stanoviskám , potom Vás zrejme nepríjemne prekvapí fakt, že obrovské kotly každej tepelnej elektrárne sú postavené na jeden konkr