Preskočiť na hlavný obsah

Otázky k vykurovaniu mesta Prievidza na konci roka 2023

Zhrňme si to:
ENO chce postaviť nové plynové kotly spolu s novými drevoštiepkovými kotlami na vykurovanie Prievidze a Novák. Neskôr chce vybudovať novú spaľovňu horľavej časti komunálneho odpadu dovážaného z troch krajov. Teplovod je dlhý 12 km a kratší nebude.

Bane chcú postaviť tepláreň ktorá bude zásobovať Prievidzu teplom získaným z vody vytekajúcej z bane Cígeľ, na špičkové odbery tepla chce využiť na Bani Cígeľ postavenú funkčnú drevoštiepkovú kotolňu a v zimných mesiacoch pridávať teplo z plánovanej plynovej kotolne buď na bani Cígeľ , alebo na okraji Prievidze. Teplovod by bol dlhý do 4 kilometrov. 
Bane ponúkajú spoluprácu Elektrárňam, aby postavili stredne veľkú plynovú kotolňu, aby nemuseli investovať Elektrárne do drevoštiepkových kotlov, a Bane do nových plynových kotlov, a spolu by vykúrili všetky tri municipality.
Je tu ale tiež možnosť vykurovať Nováky a Zemianske Kostoľany z teplárne z Nováckej Chemičky, ktorá má dostatočnú kapacitu na vykúrenie Novák, v takom prípade by sa mohol stať teplovod medzi Novákmi a Prievidzou zbytočným.


Teraz sa pozrieme na súvislosti z pohľadu platieb za teplo z pohľadu plánovaných investícii v Novákoch aj na Cígli.

Otázky ktoré je potrebné si položiť pri rozhodovaní o budúcnosti vykurovania, sú nasledovné: 

·        Investícia do nového tepelného zdroja (teplárne) v Zemianskych Kostoľanoch sa najviac dotkne obyvateľov Prievidze. Obyvatelia Novák vzhľadom na podstatne menší objem tepla (sú to iba percentá v pomere k obyvateľom Prievidze) zaplatia za výstavbu teplárne a investície, ktorá bude stáť rádovo  desiatky miliónov €, minimálnu sumu a obyvatelia Zemianskych Kostolian vzhľadom na ich iba 4 bytovky nezaplatia v podstate nič. Celú novú tepláreň zaplatia v cene tepla obyvatelia Prievidze! Aj za Nováky a Zemianske Kostoľany!

·        Keď sa pred desiatkami rokov stavala tepelná uhoľná elektráreň v Zemianskych Kostoľanoch, vybudoval sa aj tepelný zdroj pre celý región. T.j. Zemianske Kostoľany, časť Novák, Novácke chemické závody, Koš, Prievidza, priemyselný areál pri Lehote pod Vtáčnikom, priemysel v Novákoch, bane. Vybudovala sa aj obrovská sieť tepelných rozvodov rúr v rozsahu desiatok km. Iba privádzač do Prievidze má okolo 15 km. Vtedy to malo ekonomický zmysel, a to vyrábať elektrinu a súčasne teplo na kúrenie a technologické účely, paru, vzduch, z popola sa vyrábali stavebné materiály atď. Dnes po zániku elektrárne, keď uhlie zanikne a aj tepelná elektráreň s výrobou elektriny sa zavrie, už nie je žiadne opodstatnenie stavať jeden ucelený tepelný zdroj pre celý región.

·        Spotreba tepla sa za uplynulé desaťročia podstatne zmenila. Zanikla dodávka tepla pre Koš, Novácke Chemické závody, podľa informácií priemyselné podniky v Novákoch ani areál pri Lehote pod Vtáčnikom už nebudú teplo odoberať, bane skončia dobývanie uhlia na Hornej Nitre koncom roka 2023 a tiež prejdú na vlastné zdroje tepla - z obnoviteľných zdrojov energie. Samotná Prievidza bude kupovať možno až 95 % tepla. Aký má zmysel pre obyvateľov Prievidze mať zdroj tepla 15 km ďaleko, len kvôli minidodávke tepla pre obec Zemianske Kostoľany? Určite aj mesto Nováky by si situáciu vedelo vyriešiť ďaleko efektívnejšie a lacnejšie. Jeden centrálny zdroj pre Prievidzu a navyše v Zemianskych Kostoľanoch, nemá zmysel. A obyvatelia Prievidze by museli centrálny zdroj v Zemianskych Kostoľanoch zo svojich peňazí a poplatkov za teplo platiť. Aj investíciu na vybudovanie, aj takmer celú prevádzku a réžiu. 

·        Hlavný privádzač tepla do Prievidze má desiatky rokov. Po zateplení mesta už bude terajší privádzač nepochybne predimenzovaný so stratami presahujúcimi 15 %. Po odpojení priemyselných podnikov stúpnu straty privádzača na celých 20% Samozrejme megawatty tepla ktoré sa stratia v dlhom potrubí platia obyvatelia Prievidze. Už dnes platia obyvatelia Prievidze a Novákov aj stratu tepla privádzača 10 MegaWattov tepla.  Privádzačové potrubie je na hranici životnosti a podľa vyjadrení odborníkov publikovaných v médiách ho určite bude v najbližších rokoch treba vymeniť. Nedá sa predpokladať, že by vydržal ešte ďalších 30-40 rokov. Vybudovanie nového dobre dimenzovaného a kvalitne izolovaného nového privádzača z Elektrárne Nováky bude určite stáť milióny. Kto to zaplatí? Zase obyvatelia Prievidze v cene tepla. Prečo? Lebo všetky investície výrobcu tepla vždy zaplatia koncoví odberatelia. Ak chcú mať obyvatelia Prievidze čo najmenšie výdavky na teplo, vždy sa každého výrobcu musia pýtať, ako cenu tepla im vie garantovať na dlhé obdobie. Doteraz si ENO určovalo cenu tepla na ďalší rok ako monopolný výrobca. Jednoducho oznámilo, aká bude cena jedného megawattu, a hotovo - žiadne konzultácie, žiadne rozhovory, a oznam zlých správ obyvateľom, že teplo bude odteraz drahšie, nechávalo na Prievidzskom Tepelnom hospodárstve.

Okrem toho celé investície do paliva Elektráne (domáceho uhlia) do konca roka 2023 hradí elektrárni štát formou štátnej pomoci, z ktorej len časť išla na platby baniam. Po roku 2024 budú Elektrárne nakupovať všetko palivo za svoje peniaze. Tieto náklady budú premietnuté do ceny tepla pre koncových odberateľov, či sa to odberateľom páči, alebo nie. Ak teda niekto verí rečičkám, že teplo z ENO bude v období po roku 2023 lacnejšie ako je teraz, tak by sa mal zobudiť!      

·        Riešenie Slovenských elektrární, postavené na plynových kotloch doplnených štiepkou, akoby zaspalo dobu. Celý svet ide do zelených energií, obnoviteľných zdrojov a Slovenské elektrárne na obdobie najmenej budúcich 50 rokov idú spaľovať plyn! Takéto riešenie je absurdné a dnes už neudržateľné! Okrem toho nikto dnes nevie predpovedať, aké budú ceny plynu dovážaného prevažne z Ruska, ruskí ale ani iní výrobcovia zemného plynu asi nebudú mať záujem, aby boli v budúcnosti ceny plynu nízke, naopak. 
·      

·        Ak by Prievidza chcela kotolňu na plyn, tak by si ju postavila sama doma a nepotrebovala by žiadne potrubie so všetkými stratami dotiahnuté až z Kostolian. Ale Prievidza nechce viac kotolne. Prievidzu treba konečne modernými tepelnými riešeniami tzv. ozeleniť. Uvažujme o budúcnosti, o budúcich 50 rokoch a nie zase o fosílnych palivách.

·        Zelená energia je budúcnosť. Aj pre zdravie obyvateľov, aj pre životné prostredie, aj pre otepľovanie klímy a udržateľnosť života.

·        Riešenie Slovenských elektrární uvažuje s tzv. dočasným plynovým riešením a neskôr s definitívnym riešením zase len hlavne postaveným na plyne.Dočasné to bude asi ako dočasný pobyt sovietskych vojsk na území československa po roku 1968, preto že dočasný tepelný zdroj by sa potom stal akože rezervou alebo zálohou. To ale znamená, že sú to dvojité náklady. Celkom iste sa aj tieto duplicitné náklady stanú súčasťou ceny tepla ktorú zaplatia koncoví odberatelia teplej vody a kúrenia vo vykurovacom období. Slovenské elektrárne isto nezaplatia dočasný zdroj ako charitu. Obyvatelia budú vo svojich vyúčtovaniach platiť za všetko, aj za tzv. dočasný zdroj. 


·        Treba jasne hovoriť o emisiách. Aj plynové kotle, napriek filtrom, produkujú emisie CO2. Za emisie sa platí a aj bude platiť - EÚ ich plánuje zdražiť, aby nútila opúšťať výrobcov energie fosílne palivá . Síce sa zatiaľ za plynové emisie bude platiť menej ako za uhoľné, preto že z plynu ich vniká o dve tretiny až tri štvrtiny menej ako z horenia uhlia, ale aj tak to nebude málo. Ceny platieb za emisie CO2 budú rásť. Za zelené energie sa neplatí, naopak výstavba takýchto zdrojov je finančne podporovaná Európskou úniou, čo zmierňuje premietanie ceny investícii do cien koncových odberateľov tepla. Prečo máme platiť Slovenským elektrárňam v cene tepla okrem investícii do nových kotlov. nakupovaného plynu, štiepky aj za všetky emisie z plynu?  Riešenie baní je pre špičkové odbery tepla v najkrutejšej zime síce tiež doplnené o plynovú špičkovú kotolňu, tá ale bude fungovať maximálne 3 - 4  mesiace v roku, zvyšok roka pôjdu kúruiace systémy bez platieb za exhaláty CO2 .
Systém waste to heat - teda spaľovanie odpadu už v ďalšom plánovacom období Európska Komisia nebude finančne podporovať, takže aj náklady na postavenie teplárne na odpad sa premietnu do cien tepla odberateľov - EÚ ju nezaplatí 



Komentáre

Obľúbené príspevky

Prečo sú baníci na svoju ťažkú prácu hrdí

Tiež patríte k tým, ktorí si myslia, že práca baníka spočíva najmä v kopaní uhlia krompáčom, zbíjačkou a lopatou?  Nechápete prečo sú baníci na svoju drinu hrdí? V takom prípade tu máme pre Vás poučné čítanie. Pokiaľ si teda naozaj myslíte, že väčšina práce baníka spočíva v presúkavaní a plazení sa po nízkych a úzkych chodbách v uhlí, a na pracovisku vysekávaní uhlia zo steny krompáčom či zbíjačkou, tak to je potom vážna vec. Pravdepodobne tak vážna, že by si vyžadovala odborné vyšetrenie u špecialistov. Preto že v takom prípade zrejme mávate záchvaty retrofílie. Retrofília je chronická nemoc, ktorá  sa prejavuje tým, že poznanie a technické vedomosti postihnutého sa zasekli na úrovni päťdesiatich až šesťdesiatich rokov dvadsiateho storočia, a neschopnosťou rozoznať, že technický rozvoj  pokrok napredoval ďalej. Ak si dnešného baníka predstavujete ako účastníka Stachanovského hnutia zo starých ruských dokumentov, tak máte jasné príznaky.  Našťastie mám pre vás aj dobrú správu -

Rozdiely medzi hlbinnou a povrchovou ťažbou uhlia

Hnedé uhlie a lignit sa dá ťažiť v zásade dvomi spôsobmi. Hlbinne a povrchovo. Podzemná lignitová baňa Foto Viktor Macha  povrchová uhoľná baňa ,zdroj: internet To, či sa bude ťažiť povrchovým lomom alebo hlbinne, určuje dvojica hlavných parametrov ložiska. Je to hrúbka sloja a hĺbka, v akej leží pod povrchom. Vzájomný pomer týchto dvoch veličín v zjednodušenom výpočte určuje takzvaný skrývkový pomer   , na základe ktorého sa pri ložisku hnedého uhlia rozhoduje, či bude na ložisku povrchová baňa alebo podzemná baňa. Skrývkový pomer je: hrúbka sloja uhlia v metroch v pomere k hrúbke vrstvy hornín nad slojom. Všeobecne platí: ak je skrývkový pomer  nad 1:10 , teda napríklad 1: 12  povrchová ťažba ekonomicky nemôže vyjsť pozitívne, ak chceme, alebo musíme úžitkový nerast - uhlie- ťažiť, treba ho v takom prípade ťažiť podzemne, ak nerast potrebujeme. Ak máme 2 metre uhlia pod 30 m vrstvou hornín od povrchu , potom je skrývkový pomer 2:30 = po zjednodušení 1:15 . Ak

Inštalovaný a reálny výkon elektrární

Pokiaľ ste toho názoru, že inštalovaný a skutočný výkon elektrární je jedno a to isté, ste bohužiaľ na omyle. Vezmime si príklad takého bicyklového dynama. Dnes sa už bicyklové dynamá na osvetlenie bicyklov síce využívajú málo, preto že jednorazové aj nabíjacie baterky sú lacné a dnes sú už dostupné na každom rohu, ale snáď si ešte vie každý bicyklové dynamo predstaviť. Dynamo je - medzi nami - omnoho ekologickejšie ako akékoľvek baterky. Nemusíte si kupovať každý týždeň nové, nie je náročné na údržbu, vydrží desiatky rokov, nevybíja sa, ak je raz namontované tak je pripravené na použitie kedykoľvek. Je plne recyklovateľné a neznečisťuje životné prostredie. Na rozdiel od bateriek oveľa menej vyčerpáva nerastné zdroje. Jedinou nevýhodou cyklodynama je, že keď stojíte, tak s bicyklom nesvietite. Cyklistické dynamo zo stránky všeprokolo.cz Ak ste dávali pozor na fyzike, tak viete, že dynamo je mechanický zdroj elektrického jednosmerného prúdu. Rozkrútením dynama, na ktorého rotore

Ako SEPS reguluje slovenskú rozvodnú sieť?

Asi je Vám známe, že silová elektrina sa nedá priamo uskladňovať. Uskladňovať si môžete elektrinu zo svojej malej domácej elektrárničky - napríklad veternej vrtuľky alebo strešných solárnych panelov cez regulačnú jednotku a prúdový a napäťový menič trebárs v niekoľkých batériách z nákladného automobilu. Prípadne si môžete od Elona Muska kúpiť veľkú nástennú Li-Ion nabíjaciu baterku veľkú ako priemerná chladnička, ak teda máte nejakých 5-10 tisíc Euro nazvyš. Vo veľkom meradle sa ale elektrina uskladňovať ekonomicky nedá a ani sa to v skutočnosti zatiaľ nikde nerobí. Síce som pred nejakou dobou čítal o tom, že New-Yorská elektrárenská spoločnosť ide budovať velikánsku 10 MW oloveno-kyselinovú batériu pre prípad náhlych výpadkov, ale asi sa to neosvedčilo v praxi. Problémom však je, že Európsko Únijným politikom pred mnohými rokmi niekto natáral, že uskladňovanie silovej elektriny už-už bude, že treba vyriešiť pár technických problémov, a budeme môcť bez problémov skladovať stovky

Musí sa domáce vraj nekvalitné uhlie "polievať mazutom"?

V uplynulom roku 2016 a v roku 2017 sme na Slovensku zaznamenali prudký spád dezinformácii a intenzívne prehánky vyložených blbostí v masmédiách ohľadom domácich uhoľných baní a tepelných elektrární. Domáce slovenské hnedé uhlie a lignit je vraj nekvalitné, málo výhrevné a údajne ho treba polievať tonami mazutu, aby vôbec horelo; hovoria nám niektoré é osoby. Neinformované masmédiá takéto informačné paškvily s nadšením šíria, dúfajúc v čo najväčšiu sledovanosť a čítanosť, hoci niektoré navonok demonštrujú, že zároveň bojujú proti hoaxom a dezinformáciám. Ak to narýchlo porátame, tak do podčiarknutej vety vyššie sa podarilo vtesnať na jednu kôpku až tri nahlúple dezinformácie. Pozrieme sa teda bližšie, kde je realita a čo sú tendenčne šírené nezmysly a výmysly. Kto chce preverovať informácie, ten si na internete ľahko nájde nezávislé zdroje dát, aj napríklad o tom, ako to je s kvalitou domáceho Slovenského uhlia na Slovensku, jednoduchým porovnaním parametrov uhlí doma a v zahr

Cudzie uhlie do ENO?

Ďalším častým nápadom laikov  a internetových rozumbradov je to, že do kotlov ENO môžeme ládovať uhlie z iných revírov, napríklad z Česka, Poľska alebo Nemecka. Kotly Elektrárne Nováky či presnejšie Zemianske Kostoľany si predstavujú ako  šporhelt v kuchyni u babky, alebo jej kachličky - Peterky v prednej izbe. Na internete sa často realizujú svojimi výplodmi rôzni 25 - 30 roční akože-experti, a k téme zmeny paliva pre elektrárne dávajú radobyfundované stanoviská ľudkovia, ktorí v praxi nedokážu rozkúriť ani len ten babkin šporhelt, či v prírode založiť oheň z mokrého dreva. schéma elektrárne na práškové uhlie zo stránky climatech.wiki. Toto je schéma tzv. superkritickej tepelnej elektrárne, ktorá pracuje na rozdiel od subkritickej s vyššími tlakmi aj teplotou pary, ale schéma je podobná usporiadaniu v Novákoch Ak veríte takým "odborným" stanoviskám , potom Vás zrejme nepríjemne prekvapí fakt, že obrovské kotly každej tepelnej elektrárne sú postavené na jeden konkr